UAK söker sångare till hösten 2024
Vill du bli en del av vår spännande framtid?
Vi söker främst tenorer och basar men välkomnar sökande i alla stämmor. Läs mer och anmäl intresse här senast 26 augusti.
Intagning sker 1 september.
Vill du bli en del av vår spännande framtid?
Vi söker främst tenorer och basar men välkomnar sökande i alla stämmor. Läs mer och anmäl intresse här senast 26 augusti.
Intagning sker 1 september.
Nytt 23 december: Till nyårskonserten säljer vi 500 biljetter. Alla över 18 år måste, enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner från 23 december för evenemang med mellan 20 och 500 deltagare, visa upp giltigt vaccinationsbevis och legitimation i entrén. Ha biljett, bevis och legitimation redo redan i kön, så blir inpasseringen smidigare.
Vi räknar med, och är ytterst tacksamma för, att alla besökare med förkylningssymtom stannar hemma enligt gällande rekommendationer. Vi har tyvärr inte möjlighet att återlösa köpta biljetter.
Vaccinationsbevis beställs enklast hos eHälsomyndigheten.
Snart börjar höstterminen och därmed också repetitionerna med Uppsala Akademiska Kammarkör. Konsertläget är fortfarande osäkert p.g.a. COVID-19, men vår ambition är att kunna genomföra konserter igen så snart situationen tillåter. Kören söker sångare i alla stämmor, särskilt basar! Fyll gärna i intresseanmälan om du är intresserad av att sjunga med oss.
Uppsala Akademiska Kammarkör (UAK) bildades 1957 och har sedan starten haft fyra ordinarie dirigenter, som alla satt sin egen prägel på kören: Eric Ericson, Dan-Olof Stenlund, Anders Eby och sedan 1983 Stefan Parkman. Vi söker nu en ny ordinarie dirigent från och med höstterminen 2022, som tillsammans med oss vill skriva nästa kapitel i körens historia.
Vi söker nu dig som, liksom oss, älskar körsången som konstform med dess rika och skiftande uttrycksmöjligheter. Du har en god vana och förmåga att leda drivna amatörkorister, bred repertoarkännedom i historisk och samtida körmusik, teknisk skicklighet att studera in och framföra avancerad körmusik samt vana att arbeta tillsammans med solister och orkestermusiker.
Under våren 2022 kommer en eller två kandidater få möjlighet att leda ett konsertprojekt för en a cappella-konsert med cirka tio veckors instuderingstid.
Hade detta varit ett vanligt år så hade förberedelserna till nyårskonserten varit i full gång. Generalrepetition med kör, orkester och solister. Ordnande av biljetter, blommor, snittar och bubbel, ljud och ljus och mycket, mycket annat. Allt detta som leder fram till en storslagen musikalisk upplevelse, inramad av den speciella atmosfären i universitetsaulan.
Men 2021 blir det tyvärr inte så. Traditionen gör uppehåll för första gången sedan 1984. Det är inte möjligt att genomföra konserten med de nu gällande riktlinjerna för COVID-19.
Därför önskar vi vår kära publik och medmusiker ett gott nytt år på det här sättet i stället: Sätt på din favoritskiva med UAK på hög volym. Häll upp ett glas bubbel och tänk på framtida konserter! Vi hoppas vi ses snart igen.
Gott nytt år!
Dübensamlingen på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala är en verklig skatt. Gustav Düben var kapellmästare vid svenska hovet mellan 1663 och 1690 och en flitig besökare i Lübeck, där han umgicks bl.a. med de tongivande musikerna Franz Tunder och Dietrich Buxtehude som i tur och ordning tjänstgjorde som organister i Marienkirche. Efter Gustav Dübens död donerades musiksamlingen till Carolina Rediviva. Tunder och Buxtehudes orgelmusik har bevarats på flera håll, men deras vokalmusik finns i princip bara i form av de manuskriptkopior som Gustav Düben gjorde eller lät göra.
Till den här inspelningen valdes ett program ut med avsikten att ge en bild av hur det kan ha låtit i Marienkirche, Lübeck, på 1600-talet och även vid kungliga hovet och Tyska kyrkan i Stockholm. All musik har anknytning till Marienkirche och det är musikvetaren och Düben-kännaren Kerala J. Snyder som står för urvalet. Flera av verken kommer från Dübensamlingen och några har aldrig tidigare spelats in, bland annat verk av av Paolo Quagliati (1555-1628) och Simone Vesi (verksam 1638-1667).
Programmet framfördes för första gången på European Day of Early Music, 21 mars 2017, då UAK tillsammans med solister från WDR Rundfunkchor Köln och den då nybildade ensemblen Uppsala Consort gav konsert i Tyska kyrkan i Stockholm. Konserten sändes i Sveriges radio P2 och stora delar av Europa genom EBU. Man gav också en konsert i Uppsala domkyrka.
I september 2017 åkte UAK, solistensemblen och Uppsala consort på turné med programmet till barockmusikfestivalen Lübecker Buxtehude Tage, samt till Greifswald och Hamburg. Till vår stora glädje slutade det inte där, utan i september 2019 gjordes en skivinspelning i Bälinge kyrka utanför Uppsala. En skivinspelning som nu tack vare dirigenten Stefan Parkman, producenten Gunnar Andersson och inspelningsteknikern Per Sjösten från Footprint Records är pressad och klar.
Dagens Nyheter skrev den 13 september 2020: "Här excellerar Uppsala Akademiska Kammarkör och Uppsala Consort under ledning av Stefan Parkman i musik av Schütz, Tunder, Buxtehude, Vesi och Quagliati som i sin livfulla skönhet förmedlar känslan av hur /trettioåriga/ krigets alla fasor har bleknat bort likt morgonstjärnor."
Uppsala Akademiska Kammarkör återupptar repetitionsarbetet vilket legat nere sedan COVID-19-pandemins utbrott under våren. För att repetitionerna ska kunna genomföras på ett säkert sätt, görs anpassningar som t ex att repetera i mindre konstellationer. Kören söker även sångare! Fyll gärna i en intresseanmälan om du är intresserad. Vi söker särskilt förstabasar.
Uppsala Akademiska Kammarkör samlas på trappan till Universitetshuset för att hälsa våren välkommen. Vi passade också på att skicka en hälsning till vår goda vän Maggie Brooks, som går i pension från sin professorstjänst på Yale-universitetet.
Tyvärr måste vi meddela att hela Fredskonsert-projektet både i Berlin och Sverige måste ställas in då mängden restriktioner och osäkerheter nu gör det omöjligt att genomföra projektet. Ambitionen är att genomföra projektet vid ett senare tillfälle, troligen under 2021, och vi ser nu över möjligheterna för detta men beslut i frågan får anstå tills samhällsutvecklingen har hunnit stabilisera sig en aning.
Genom åren har UAK framfört mycket av Sven-David Sandströms musik och har haft den underbara lyckan att få uruppföra ett antal av hans mäktigare körverk: Matthäuspassion, Fürchte dich nicht och Magnificat.
Vi har till och med ett uruppförande kvar! Te Deum under våren 2020.
Här festande tillsammans med körens dåvarande ordförande Pernilla Åsenlöf efter uruppförandet av Magnificat i Stuttgart 2005.
Tack för all musik och inspiration.