Stefan Parkman

Stefan Parkman är född 1952. Han är professor i kördirigering vid Uppsala universitet och verksam som kör- och orkesterdirigent. Han har varit ledare för Uppsala Domkyrkas Gosskör, KFUM:s Kammarkör och Kgl Filharmoniska Kören i Stockholm. Sedan 1983 är han dirigent för Uppsala Akademiska Kammarkör. 1989 utsågs han till chefdirigent för danska radions kör, Radiokoret.

Stefan Parkman är ofta gästdirigent för Radiokören i Stockholm var dess chefdirigent från 2002-2004. Han är regelbunden gästdirigent hos Rundfunkchor, Berlin, BBC Singers i London och Nederlands Kamerkoor i Amsterdam. Han engageras av många svenska symfoniorkestrar, körer och institutioner som NorrlandsOperan, Kungliga Operan, Radiosymfoni-orkestret i Köpenhamn och Aarhus Symfoniorkester. Verksamheten omfattar instudering och framföranden av främst internationell repertoar, men svensk och dansk samtida musik är också en mycket viktig del av arbetet.

Vid sidan av de fasta engagemangen som professor och dirigent är Stefan Parkman en efterfrågad lärare vid kurser och mästarklasser, seminarier och workshops, såväl i Sverige som utomlands. Han är därtill en ofta anlitad sångsolist, främst med kammarmusik och i oratoriesammanhang.

Stefan Parkman är riddare av Dannebrogsorden (1997) och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien (1998).